ÎNVĂŢĂMÂNT
Activitatea de învăţământ la Colegiul Naţional de Apărare are drept scop asigurarea unui proces modern de educaţie, multidisciplinară şi interinstituţională în vederea unei asimilări corecte a problematicii de securitate.
Misiunea fundamentală a Colegiului Naţional de Apărare este asigurarea unui climat de aprofundare a realităţilor mediului de securitate prin abordarea comprehensivă a unor subiecte de maximă actualitate şi de un real interes pentru România.
Procesul de învăţământ la Colegiul Naţional de Apărare se desfăşoară cu respectarea legislaţiei educaţionale din România şi în conformitate cu reglementările specifice Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, programa cursurilor este corelată cu pregătirea în domeniu care se desfăşoară în alte instituţii de profil similare din N.A.T.O., U.E. sau din ţări membre ale acestor organizaţii. Domeniile principale din care derivă disciplinele şi materiile de studiu la Colegiul Naţional de Apărare sunt: Studii strategice şi de securitate; Strategii şi doctrine de securitate; Relaţii internaţionale; Politici publice şi bună guvernare; Leadership strategic şi dezvoltare organizaţională; Politici de securitate; Geopolitică şi geostrategie; Managementul crizelor; Fundamente ale ştiinţei militare; Comunicare strategică; Dimensiuni non-militare ale securităţii.
Tipuri de cursuri:
Colegiul Naţional de Apărare organizează programe de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă, în domeniul securităţii şi apărării naţionale, care au scopul de a realiza o mai bună cunoaştere a domeniului relaţiilor internaţionale şi a studiilor de securitate, astfel:
- cursul de nivel înalt - Programul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare";
- cursul principal - Programul postuniversitar „Probleme actuale ale securităţii naţionale";
- cursul introductiv - Programul postuniversitar „Politici şi strategii de securitate naţională".
Admiterea la cursurile organizate de către Colegiul Naţional de Apărare se face pe bază de concurs, în limita locurilor aprobate. Concursul de admitere constă în întocmirea şi susţinerea de către candidaţi a unui referat/eseu, conform tematicii şi bibliografiei recomandate, în cazul programelor postuniversitare „Probleme actuale ale securităţii naţionale" şi „Politici şi strategii de securitate naţională" şi pe baza selecţiei de dosare în cazul programului postuniversitar „Securitate şi buna guvernare".
Programele postuniversitare sunt organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, iar prezenţa este obligatorie.
Cursul de nivel înalt
„Securitate şi bună guvernare”
Programul postuniversitar este adresat personalităţilor militare (generali, amirali, chestori, chestori de poliţie) şi civile (miniştri, secretari de stat, deputaţi, senatori, prefecţi, ambasadori, directori de mari companii, reprezentanţi de frunte ai societăţii civile).
Obiectivul general al programului este ca absolvenţii să aplice metodologii performante de analiză a fenomenului social şi militar contemporan şi să formuleze propuneri realiste de întrebuinţare a structurilor de securitate în situaţii de pace, criză, conflict.
Obiectivul principal exprimat în competenţele profesionale şi rezultate ale învăţării ce urmează să fie dobândite de fiecare persoană care urmează programul postuniversitar este următorul: să propună modalităţi concrete de utilizare a surselor şi instrumentelor puterii naţionale în vederea realizării intereselor naţionale şi păstrării valorilor şi principiilor din Strategia naţională de apărare a ţării.
Durata cursului: 4 săptămâni (activităţile în cadrul cursului se desfăşoară zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-14.00).
Admiterea la programul postuniversitar se face pe baza selecţiei dosarelor candidaţilor, în limita locurilor aprobate.
Cursul Principal
„Probleme actuale ale securităţii naţionale”
Programul postuniversitar este adresat ofiţerilor ce încadrează funcţiile prevăzute cu gradul de colonel/similar, precum şi experţilor civili, care ocupă sau urmează să ocupe funcţii de conducere de nivel înalt.
Obiectivul general al programului este ca absolvenţii să utilizeze metodele de analiză a securităţii naţionale şi internaţionale pentru identificarea soluţiilor de securitate cu impact pozitiv asupra dezvoltării României.
Obiectivele principale exprimate în competenţele profesionale şi rezultate ale învăţării ce urmează să fie dobândite de fiecare persoană care urmează programul postuniversitar sunt următoarele: să utilizeze principalele stiluri de leadership strategic, vizând impactul acestora asupra gestionării crizelor internaţionale; să întrebuinţeze în interes naţional resursele diplomatice şi de intelligence.
Durata cursului: 24 săptămâni (activităţile în cadrul cursului se desfăşoară zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 - 14.00).
Admiterea la programul postuniversitar se face pe bază de concurs prin susţinerea unui referat pe o temă de actualitate din domeniul „Evoluţii de securitate în spaţiile de interes pentru România".
Cursul Introductiv
„Politici şi strategii de securitate naţională”
Programul postuniversitar este adresat, în general tinerilor, militari (ofiţeri) şi civili.
Obiectivul general al programului este ca absolvenţii să înţeleagă şi să aplice metodele de analiză a politicilor securităţii naţionale în formularea propunerilor de întrebuinţare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării, în situaţii generate de diverse crize.
Durată cursului: 12 săptămâni (activităţile în cadrul cursului se desfăşoară zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-14.00).
Admiterea la programul postuniversitar se face pe bază de concurs prin susţinerea unui referat pe o temă de actualitate din domeniul „Evoluţii de securitate în spaţiile de interes pentru România".