Cercetare Ştiinţifică
Sesiunea ştiinţifică "România în noul context de securitate internaţional"- 2016
Conferinţa ”Strategii XXI” este reprezentativă pentru mediul academic şi ştiinţific al Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I” prin nivelul înalt al lucrărilor publicate, dar şi prin diversitatea subiectelor şi actualitatea acestora. În acest context, Colegiul Naţional de Apărare a iniţiat, încă din luna ianurie 2016, organizarea unei sesiuni ştiinţifice sub această egidă, în scopul creării unui mediu de dezbatere propice pentru subiectele de actualitate privind noul mediu de securitate naţional, european şi euroatlantic.
Fiind la prima ediţie, conferinţa a reuşit să se încadreze în spiritul şi ţinuta ştiinţifică necesară unui astfel de eveniment şi totodată să ofere un cadru de dezbatere între cursanţii Colegiului Naţional de Apărare, mediul academic naţional şi personalităţi din domeniul securităţii naţionale.
Rezultatele şi aprecierele pozitive ne dau convingerea să continuăm demersul iniţiat şi astfel în anul 2017, în luna iunie, să organizăm ediţia a doua a conferinţei.
Conferinţa ştiinţifică „România în noul context de securitate internaţional" - 2017
În data de 30 mai 2017, Colegiul National de Apărare din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat cea de-a doua ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale „România în noul context de securitate internaţional”.
Manifestarea ştiinţifică, desfăşurată sub egida STRATEGII XXI, a oferit un cadru academic adecvat pentru schimbul de idei, exprimarea opiniilor şi comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării în domeniile: studii de securitate, politici de apărare şi leadership strategic.
Evenimentul a reunit personalităţi marcante din mediul academic, cadre didactice universitare, cercetători ştiiţifici şi specialişti din ţară şi din străinătate, experţi militari şi civili, studenţi şi cursanţi, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare şi cu Institutul Cultural Român.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice „România Centenar" - 2018
În cadrul iniţiativei ştiinţifice STRATEGII XXI, a Universităţii Naţionale de Apărare
„Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, a organizat conferinţa „ROMÂNIA-CENTENAR”, cu prilejul ZILEI DRAPELULUI, pentru a marca prin activităţi de cercetare ştiinţifică specifice sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Conferinţa a fost organizată pe trei secţiuni care au centralizat demersurile ştiinţifice sub următoarele titluri:1. 1 decembrie 1918 – 100 de ani de la făurirea Statului Naţional Unitar;
2. România în sistemul Relaţiilor Internaţionale la o sută de ani de la Marea Unire;
3. Dinamica securităţii naţionale şi internaţionale în anul Centenarului României.
Manifestarea ştiinţifică a oferit cadrul academic adecvat pentru schimburile de idei, exprimarea opiniilor şi comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării şi a reunit personalităţi din ţară, reprezentanţi ai Academiei Române, Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Ministerului Apărării Naţionale şi Universităţii Bucureşti, precum şi cadre didactice, cercetători, cursanţi şi doctoranzi ai Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” şi ai altor universităţi de prestigiu din România.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice „România şi noua dinamică de putere în relaţiile internaţionale" - 2019
În cadrul iniţiativei ştiinţifice STRATEGII XXI, a Universităţii Naţionale de Apărare
„Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, a organizat conferinţa „România şi noua dinamică de putere în relaţiile internaţionale”, cu prilejul ZILEI DRAPELULUI.
Conferinţa a fost organizată pe trei secţiuni care au centralizat demersurile ştiinţifice sub următoarele titluri:1. Securitatea - între provocări şi oportunităţi;
2. Buna guvernare şi leadership-ul strategic: gândire, acţiune şi influenţă în politica internaţională.
3. Viitorul securităţii internaţionale: anticipări şi produse.
Manifestarea ştiinţifică a oferit cadrul academic adecvat pentru schimburile de idei, exprimarea opiniilor şi comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării şi a reunit personalităţi din ţară şi străinătate, reprezentanţi ai Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cadre didactice, cercetători, cursanţi şi doctoranzi ai Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” şi ai altor universităţi de prestigiu din România.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice „România şi noua dinamică de putere în relaţiile internaţionale" - 2020
Colegiul Naţional de Apărare a organizat cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, conferinţa ştiinţifică internaţională STRATEGII XXI cu tema „România şi noua dinamică de putere în relaţiile internaţionale”.
Evenimentul, organizat pe secţiunile „Probleme actuale ale securităţii şi bună guvernare” şi „Istorie şi geopolitică”, s-a constituit într-o platformă academică de dezbateri asupra problemelor actuale ale securităţii naţionale, internaţionale şi a noilor realităţi geopolitice şi geostrategice ale anului 2020.
Activitatea a reunit personalităţi marcante din sfera ştiinţifică, politică şi militară, precum şi cadre didactice, cercetători ştiinţifici şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice "ROMÂNIA ȘI NOUA DINAMICĂ A SECURITĂȚII INTERNAȚIONALE" - 2021
În cadrul universității Naționale de Apărare "Carol I" - București s-a organizat de către Colegiul Național de Apărare conferința internațională "Romania and the new dynamics of International Security" - manifestare științifică ce se află la a șasea ediție și face parte din seria de conferințe STRATEGII XXI. Activitatea a fost dedicată zilei Drapelului Național al României și în acest sens domnul academician Răzvan Theodorescu - vicepreședinte al Academiei Române, a făcut așezarea în istorie a drapelului.
În deschidere domnul general-locotenent Daniel PETRESCU – Șeful Statului Major al Apărării a precizat faptul că această dezbatere este binevenită în condițiile actuale, imediat în urma desfășurării summiturilor din luna iunie a.c.
Domnul general de brigadă Dorin-Corneliu PLEȘCAN, Comandantul și Rectorul Universității Naționale de Apărare “Carol I” a deschis lucrările evenimentului.
Activitatea științifică a prezentat un interes larg între experții domeniului din țară, și aici ne-a făcut onoarea să fie cu noi domnul Ștefan DĂNILĂ - general în retragere, pilot, fost șef al Statului Major General și consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru al României, dr. Petrișor PEIU de la Universitatea Politehnică București fost consilier a doi prim-miniștri ai României, profesorul Radu CARP - directorul Departamentului de Politici Publice, Relații Internaționale și Studii de Securitate la Universitatea București precum și profesorul Mircea COȘEA, fost ministru al Economiei în România. Adăugăm, fără o ordine stabilită, pe domnul ambasador Dumitru PREDA și pe domnul gl (r) Marius OPRAN.
De asemenea, prezentări extrem de actuale și de relevante au avut, în format on-line, invitații noștrii străini, și aici vorbim despre dnul Robert Evan ELLIS – profesor la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA, profesor Vakhtang MAISAIA - profesor la Universitatea Internațională Caucasus din Georgia, Ioannis NOMIKOS - director al Institutului de Cercetare și Studii Europene și Americane și director al Departamentului de Relații Internaționale, Istorie și Politici la Universitatea WEBSTER din Atena și domnul Leszek SYKULSKI – profesor asociat la Departamentul de Securitate Națională al Universității de Afaceri și Antreprenoriat în Ostrowiec Swietokrzyski, fost analist de Securitate al președintelui Poloniei.
La discuții au fost prezenți și cursanți ai Colegiului Național de Apărare de la programul „Probleme Actuale ale Securității Naționale” care au avut ocazia să cerceteze și să dezbată tematica prezentată alături de specialiști recunoscuți ai domeniului.
În cadrul discuțiilor s-a abordat o tematică largă, reieșită din noile realități geopolitice, geoeconomice și geostrategice precum și din evoluțiile și implicațiile crizei sanitare prezentă în întreaga lume pe durata ultimului an.
Evenimentul este de tradiție în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” și pe lângă faptul că aduce la un loc experți din diverse țări, abordează în manieră academică probleme naționale, regionale și chiar globale și diseminează în medii foarte variate rezultatele cercetării.
Mulțumim tuturor participanților!
Mulțumim Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I" pentru expoziția inedită oferită cu această ocazie.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice "ROMÂNIA ȘI NOUA DINAMICĂ A SECURITĂȚII INTERNAȚIONALE" - 2024
Colegiul Naţional de Apărare a organizat conferinţa ştiinţifică internaţională STRATEGII XXI cu tema „România şi noua dinamică de putere în relaţiile internaţionale”.
Evenimentul, organizat pe secţiuni, s-a constituit într-o platformă academică de dezbateri asupra problemelor actuale ale securităţii naţionale, internaţionale şi a noilor realităţi geopolitice şi geostrategice ale anului 2024.
Activitatea a reunit personalităţi marcante din sfera ştiinţifică, politică şi militară, precum şi cadre didactice, cercetători ştiinţifici şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare.
https://revista.unap.ro/index.php/XXI_NDC/index