Relaţii Internaţionale
ACTIVITATEA INTERNAŢIONALĂ A COLEGIULUI NATIONAL DE APĂRARE
Colegiului Naţional de Apărare desfăşoară o amplă activitate de cooperare internaţională cu instituţii similare din ţările partenere.
Colegiul este partener activ pe scena cooperării internaţionale. Implicarea instituţională capătă diverse forme, de la sprijinirea parteneriatelot internaţionale până la semnarea acordurilor bilaterale cu diverse instituţii. Colegiul susţine promovarea cooperării cu statele NATO şi UE, precum şi cu statele cu viziuni similare de securitate pentru a consolida cultura de securitate regională şi euroatlantică.
Urmărind realizarea standardelor de calitate şi de performanţa occidentale în domeniul pregătirii elitelor civile şi militare ale României în domeniul securităţii şi apărării, activitatea internaţională a Colegiului Naţional de Apărare este îndreptată, în principal, către următoarele mari direcţii:
1. Cooperarea permanentă cu instituţiile similare din Occident şi în primul rând cu cele din statele membre ale NATO şi UE :
Colegiul Naţional de Apărare (CNAp) menţine în mod tradiţional legături instituţionale strânse cu Colegiul de Apărare NATO din Roma. Conducerea CNAp şi cursanţi din cadrul programului postuniversitar „Probleme actuale ale securităţii naţionale" au avut ocazia să participe la cursul modular „Centre de putere" organizat în Roma, în anul 2019.
- CNAp este membru al Colegiului European de Securitate şi Apărare (ESDC), având o activitate apreciată în programul de învăţământ al ESDC. Unele dintre cele mai importante proiecte de cooperare internaţională sunt reprezentate de organizarea „Cursului de Orientare", desfăşurat în Bruxelles, în anii 2017, 2019, 2020 şi a unui modul al „Cursului de nivel Înalt " al Colegiului European de Securitate şi Apărare, desfăşurat în Bucureşti, în anul 2019.
- De asemenea, în vederea modernizării procesului de învăţământ, CNAp cooperează permanent cu Centrul European pentru Studii de Securitate „George C.Marshall" , cursanţii Colegiului Naţional de Apărare având posibilitatea să participe la cursul „Securitatea Est-Europeană ", desfăşurat în Gamisch-Partenkirchen, în anii 2018, 2019.
Vizita delegației Colegiului Național de Apărare la instituțiile euro-atlantice din Bruxelles
În perioada12-16 decembrie 2022 o delegație a Colegiului Național de Apărare condusă de șeful instituției, colonelul Marius-Silviu Tofan, și compusă din participanții programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continua „Securitate și bună guvernare” a efectuat o vizită de studiu și documentare la instituții euro-atlantice din Bruxelles și Mons.
Pe parcursul celor cinci zile cursanții au avut ocazia de a vizita sediile Cartierului General NATO, Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE), Colegiului European de Securitate și Apărare și Parlamentului European.
Întâlnirile cu personalitățile care îndeplinesc funcții de conducere în cadrul insituțiilor vizitate și cu personalul Reprezentanțelor Militare ale României la NATO, UE și SHAPE au contribuit la o mai bună înțelegere și conștientizare a unor teme de interes strategic pentru securitatea națională și internațională, precum și a demersurilor României în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul NATO și UE.
CSDP Orientation Course from 3 to 7 May 2021- Romanian National Defence College and the National College of Home Affairs
03-07 mai 2021 : Cursul de orientare „Common Security and Defence Policy, desfășurat, în format online, la Colegiul Național de Apărare
În perioada 03-07.05.2021, cursanții programului postuniversitar „Probleme actuale ale securității naționale” au participat la Cursul de orientare „Common Security and Defence Policy”, organizat în format online, sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare din Bruxelles, de Colegiul Național de Apărare, în parteneriat cu Colegiul Național de Afaceri Interne.
Am fost onorați de prezența Excelenței Sale doamna Luminița Teodora Odobescu, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, care a adresat cuvântul de bun venit, în deschiderea activității.
Pe parcursul celor cinci zile, cei 63 de cursanți, sub coordonarea șefului Colegiului Național de Apărare, doamna colonel prof.univ.dr. Doina Mureșan, au avut oportunitatea de a dezbate subiecte de actualitate cu experți ai Uniunii Europene pe diverse domenii de activitate, din structuri precum European External Action Service, European Union Military Staff, European Defence Agency, The Civilian Planning and Conduct Capability, European Union Satellite Centre, European Union Intelligence and Situation Centre, Institutul Regal Egmont, Comisia Europeană, Parlamentul European și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Participarea la această activitate a reconfirmat poziția Armatei României ca partener activ la dezvoltarea cooperării în domeniul apărării și învățământului militar, în concordanță cu cele mai noi tendințe ale Politicii Externe de Securitate și Politicii Comune de Securitate și Apărare.
19-23 aprilie, 2021 : seminar în securitate regională, organizat, în format virtual, la Colegiul Național de Apărare, în parteneriat cu Centrul european pentru studii de securitate George C. Marshall
În perioada 19-23 aprilie 2021, la Colegiul Național de Apărare / Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, s-a derulat, în parteneriat cu Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, un seminar special de securitate regională.
În cadrul celor nouă sesiuni, desfășurate pe parcursul celor cinci zile, s-au abordat următoarele teme: „Ucraina și securitatea internațională”, „Turcia ca actor regional”, „Securitatea regională și competiția marilor puteri”, „Conflictele contemporane”, „NATO”, „Uniunea Europeana”, „Rusia și competiția marilor puteri”, „China, Inițiativa Belt Road și Organizația pentru Cooperare de la Shanghai”.
Prelegerile au fost susținute atât de către experți ai domeniului de securitate ai Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, cât și de invitați din alte centre universitare și organizații internaționale.
Prin intermediul acestui seminar, Colegiul Național de Apărare / Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, își dovedește conectivitatea la comunitatea academică internațională și participă la dinamica schimbărilor de securitate actuale.
2. Dezvoltarea unei cooperări strânse cu ţările din zona Orientului Mijlociu Lărgit şi din regiunea Mării Negre
În scopul cunoaşterii mai bune a situaţiei din regiunile respective, dar şi al promovării principiilor democratice şi criteriilor de securitate europene au avut loc schimburi bilaterale cu colegiile naţionale de apărare din Pakistan. Iordania, Israel, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina şi Turcia.
3. Participarea la conferinţe internaţionale, seminarii, ateliere şi grupuri de lucru pe probleme de securitate si apărare.
- Conferinţa pe tema „Balcanii de Vest' (Franţa), „Sectorul energetic rusesc şi nevoia de resurse naturale" (Austria), „Terorismul global" (Israel), „Forumul European Central de învăţământ Militar" (R.Cehă), conferinţa internaţională NATO „Bucharest and beyond" (SUA), "Black Sea Security Policy" (Germania), „Global security and Resilience" (Germania).
- „Cercetarea în domeniul securităţii şi apărării SRC08" (Franţa), Forumul Institutului de Studii Răsăritene (Ucraina şi Polonia), conferinţele anuale ale EUISS din Paris sau Institutului de Contraterorism din Herzliya sunt doar câteva, activităţi de acest tip la care reprezentanţii CNAp au participat.
4. Schimburi de experienţă cu instituţii similare din străinătate, vizite reciproce şi călătorii de studii şi documentare.
- Pentru dezvoltarea cooperării în vederea transformării calitative şi eficientizării activităţii sale CNAp a efectuat vizite reciproce şi schimburi de experienţă cu Institutul Regal pentru Studii de Apărare din Belgia, Centrul Innere Fuhrung din Strausberg/Germania, Centrul de Instruire al Forţelor Armate din Slovenia, Academia Militară a Slovaciei, Colegiul de Stat Major din Bulgaria, Academia Naţională de Securitate a Turciei, Colegiul Naţional de Apărare din Olanda, Colegiul Naţional de Apărare Elen din Grecia, Colegiul Regal Naţional de Apărare din Iordania, Colegiul Naţional de Apărare din Israel, Colegiul Militar al Forţelor Armate din Azerbaidjan, instituţiile menţionate efectuând cu sprijinul CNAp călătorii de studii şi documentare în ţara noastră.
- Pentru a cunoaşte mai bine modul cum sunt organizate şi funcţionează principalele instituţii internaţionale de securitate şi problemele actuale cu care se confruntă acestea CNAp a organizat în cadrul Planului cu Activităţi Internaţionale vizite de studii şi documentare în străinătate. Cursanţii au avut astfel posibilitatea să participe la briefinguri pe teme de securitate la Baza NATO din Izmir, la Cartierul General NATO, Parlamentul European şi Consiliul UE din Bruxelles, la sediul SHAPE din Mons, la Universitatea Naţională de Apărare din Washington sau la Colegiul de Apărare NATO din Roma şi la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C.Marshall" din Gamisch-Partenkirchen.
5. Invitarea unor specialişti şi experţi din străinătate pentru susţinerea unor expuneri în cadrul programului de învăţământ al CNAp
- Pentru asigurarea unui nivel calitativ înalt al procesului de învăţământ, CNAp invită in cadrul modulelor programului de pregătire lectori din străinătate care susţin expuneri pentru cursanţi. Lectorii invitaţi care s-au remarcat prin prelegeri foarte bine documentate şi extrem de interesante au reprezentat în principal instituţii de învăţământ de prestigiu din S.U.A., Franţa, Canada, Marea Britanie, Germania, Israel, Grecia, China sau diferite organisme şi structuri ale NATO şi UE.
- Colegiul Naţional de Apărare urmăreşte pentru viitor atât respectarea obligaţiilor sale din cadrul activităţilor internaţionale în care este angajat, dezvoltarea programelor aflate în derulare, cât şi extinderea şi diversificarea relaţiilor sale internaţionale în sprijinul creşterii nivelului calitativ şi eficienţei procesului de învăţământ.
Săptămâna atașaților apărării la Colegiul Național de Apărare
În perioada 05 – 09.12.2022, la Colegiul Național de Apărare, în cadrul programelor de studiu „Securitate și bună guvernare” și „Politici și strategii de securitate națională”, s-a desfășurat modulul intitulat „Săptămâna atașaților apărării acreditați în România”.
Astfel, în data de 6 decembrie, atașatul apărării al Canadei în România, Republica Moldova și Bulgaria, locotenent-colonel Sylvain Guibord, le-a prezentat cursanților politica, structura, misiunile și capabilitățile forțelor armate canadiene.
Atașatul francez al apărării, colonel Daniel Parpaillon, a susținut în data de 7 decembrie, o prelegere referitoare la perspectiva Franței asupra mediului actual de securitate internațională, cu accent pe relațiile bilaterale dintre Franța și România.
În data de 9 decembrie, s-a desfășurat prelegerea directorului Biroului pentru cooperare în domeniul apărării (ODC), colonel Kenneth Gjone, pe tema eforturilor Statelor Unite ale Americii de a consolida atât cooperarea și relațiile bilaterale cu România, cât și cu Alianța Nord-Atlantică.
Prestația invitaților a contribuit la asigurarea unei mai bune înțelegeri a situației de securitate și a aspectelor cooperării bilaterale în domeniul apărării dintre România și statele reprezentate.
Vizita atașatului apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la Colegiul Național de Apărare
În data de 18 Octombrie 2022 domnul comandor Matthew NELSON, atașatul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, a avut o întâlnire de lucru cu șeful Colegiului Național de Apărare, domnul colonel Marius – Silviu TOFAN.
În cadrul acestei întâlniri ce a avut loc la sediul instituției noastre domnului comandor NELSON i s-a prezentat Colegiul Național de Apărare, cu accent pe programele postuniversitare și pe activitățile internaționale derulate de această structură. Discuțiile au vizat, de asemenea, identificarea unor oportunități de extindere a cooperării internaționale în domeniul învățământului și al cercetării științifice între Colegiul Național de Apărare și instituții cu profil similar din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Întâlnirea de lucru dintre șeful Colegiului Național de Apărare și atașatul apărării al Republicii Franceze - București, 04.10.2022
În data de 04.10.2022, la sediul Colegiului Național de Apărare s-au continuat activitățile în vederea intensificării relațiilor de cooperare cu instituții de învățământ similare din țările aliate. Astfel, șeful Colegiului Național de Apărare, colonel Marius-Silviu TOFAN, a fost onorat de vizita atașatului apărării al Republicii Franceze la București, colonel Daniel PARPAILLON.
Pe timpul activității, au avut loc discuții privind continuarea tradiției de cooperare, de peste un secol, dintre România și Franța și identificarea posibilităților de amplificare a colaborării și cooperării și în domeniul educației militare, în special între Colegiul Național de Apărare și instituții similare din Republica Franceză.
Întâlnirea de lucru dintre șeful Colegiului Național de Apărare și atașatul apărării al Statelor Unite ale Americii la București, alături de șeful ODC și adjunctul acestuia - București, 03.10.2022
În data de 03.10.2022, la sediul Colegiului Național de Apărare a avut loc o întâlnire de lucru între șeful colegiului, col. Marius-Silviu TOFAN și atașatul apărării al Statelor Unite ale Americii la București, col. Keith A. DERBENWICK alături de șeful ODC, col. Kenneth GJONE și adjunctul acestuia, lt.col. Jesse ALLGEYER.
Activitatea a cuprins prezentarea instituției și a programelor de studii postuniversitare organizate în cadrul acestei structuri, precum și discuții constructive menite să conducă la identificarea posibilităților de intensificare a relațiilor de cooperare în domeniul educației militare între Colegiul Național de Apărare și instituții similare din Statele Unite ale Americii.
Modul de desfășurare a activității și disponibilitatea manifestată în cadrul discuțiilor purtate ne îndreptățesc să apreciem că s-au creat premisele punerii în practică a unei bune cooperări între părțile participante.
Întâlnirea de lucru dintre șeful Colegiului Național de Apărare și atașatul apărării al Republicii Federale Germania - București, 26.09.2022
În data de 26.09.2022, șeful Colegiului Național de Apărare, colonel Marius-Silviu TOFAN, a primit vizita atașatului apărării Republicii Federale Germania la București, locotenent-colonel Mathias PFEIFER.
Pe timpul activității, au avut loc discuții pe marginea posibilităților de cooperare dintre Colegiul Național de Apărare și instituții similare din Republica Federală Germania.
Întâlnirea de lucru dintre șeful Colegiului Național de Apărare și atașatul apărării al Republicii Italiene - București, 20.09.2022
În data de 20.09.2022, la sediul Colegiului Național de Apărare a avut loc o întâlnire de lucru dintre șeful Colegiului Național de Apărare, col. Marius-Silviu TOFAN, și atașatul apărării al Republicii Italiene, la București, col. Antonio ROMANO.
Activitatea, desfășurată la propunerea părții române, a avut în agendă prezentarea instituției și a programelor de studii postuniversitare organizate, precum și discuții care să conducă la identificarea modalităților de cooperare între Colegiul Național de Apărare și instituția similară din Republica Italiană.
Având în vedere modul de derulare a activității, se poate aprecia că s-au creat premisele unei bune cooperări între instituțiile de învățământ și, implicit, intensificării cooperării bilaterale, în domeniul militar, dintre România și Republica Italiană.